ΙΣΤΟΡΙΑ
γάλα όνου γεύεσαι και υγιής πορεύεσαι

Μία ιστορία χιλιάδων χρόνων!

Με τις ευεργετικές του ιδιότητες να είναι γνωστές εδώ και 5.500 χρόνια, το γάλα γαϊδούρας αποτελεί πολύτιμη τροφή και ένα εξαιρετικό, φυσικό συμπλήρωμα. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σε όλα τα είδη ασθενειών αλλά και σαν προληπτικό μέσο θωράκισης του οργανισμού απέναντι σε παθήσεις, ενώ ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος σαν αντίδοτο στις δηλητηριάσεις.

Στην Αρχαία Αίγυπτο ήταν γνωστό καλλυντικό και η βασίλισσα Κλεοπάτρα συνήθιζε να συνοδεύεται στα ταξίδια της από 500 γαϊδούρια που της εξασφάλιζαν το καθημερινό της μπάνιο για να διατηρείται νέα και όμορφη. Στην Αρχαία Ρώμη ήταν το ποτό της αριστοκρατίας, όπως και στον Μεσαίωνα όπου και διασώζονται κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως οι ευγενείς συνήθιζαν να πίνουν βραστό γάλα γαϊδούρας.

Τον Οκτώβρη του 1882, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στο London Globe & στο New York Times αναφέροντας μελέτη που έγινε σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι εκείνη την εποχή. Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γάλα γαϊδουριού είναι ο καθαρός νικητής εναντίον πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, όταν χορηγείται σε παιδιά με μεταδοτικές ασθένειες.

Μέχρι την έναρξη της χρήσης του γαϊδουρινού γάλακτος τον 20ο αιώνα ως υποκατάστατο του μητρικού και περίπου μέχρι πριν από 60 χρόνια, τα γαϊδούρια μπορούσαν να βρεθούν σε κάθε γωνιά του δρόμου και σε διάφορες πόλεις παρέχοντας ένα θρεπτικό γεύμα για τα μωρά. Ειδικά στη Γαλλία, την Καταλονία και τη Ν. Ιταλία περίπου πριν εκατό χρόνια θα μπορούσε κανείς να βρει γαϊδουράκια στις πόρτες των σπιτιών, να αρμέγονται από τους ιδιοκτήτες τους.

Στην Ινδία ακόμη και σήμερα δίνεται σε νεογέννητα και πρόωρα μωρά για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.